יועצות ההלכה פרסמו גילוי דעת עם הנחיות והודפות הביקורת על השארת המקוואות פתוחות: ״להלכות טהרת המשפחה נודעת חשיבות יתירה בשעה שעינינו נשואות לישועת ה׳. הטבילה במקווה כשר הינה תנאי הלכתי-הכרחי״.
אביחי טבק 25/03/2020
לקראת כניסת התקנות החדשות לשעת חירום הנוגעות גם לטבילת נשים במקוואות, חלה עליה משמעותית בפניה ליועצות ההלכה של נשמת בקו הפתוח, באתרים ובקהילות על מנת לברר כיצד לטבול בצורה הראויה תוך הקפדה על ההלכה ושמירה על הנחיות משרד הבריאות.
במוקד יועצות ההלכה של נשמת שמספרו 02-6404343 ובאתרי האינטרנט (yoatzot.org), נרשמו בימים האחרונים אלפי פניות של נשים ברחבי הארץ – חלקם בבידוד המבקשות לקבל עצה והדרכה בענייני הטבילה לצד עשרות אלפי כניסות לאתר השו״ת של נשמת שהוקם במיוחד לימי הקורונה במגוון שפות ובהם גם צרפתית, אנגלית וספרדית
לאור הפניות הרבות, החליטו יועצות ההלכה להוציא גילוי דעת מתומצת אשר מרכז את הכללים לפיהם על נשים לפעול בבואן לטבול. היועצות יחד עם הרבנים, עוסקות במענה לשאלות ובכתיבת הנחיות הלכתיות בנושאי טהרת המשפחה וטבילה בעת הזאת, תוך התייעצות רציפה עם גורמים בכירים במשרד הבריאות.
בפתח גילוי הדעת, מתייחסות יועצות ההלכה לביקורת בתקשורת הכללית כנגד השארת המקוואות לנשים פתוחות וכותבות: ״לשמירת ההלכה בכלל, והלכות טהרת המשפחה בפרט, נודעת חשיבות יתירה בשעה שעינינו נשואות לישועת ה'. הטבילה במקווה כשר הינה תנאי הלכתי-הכרחי להיטהרות ולביטול ההרחקות בין בני זוג.״
היועצות מוסיפות עוד כי מחקרים ובדיקות מעלים כי וירוס הקורונה אינו שורד במים המטופלים בכלור. לאחר התייעצויות רבות עם רופאים ווירולוגים בכירים במשרד הבריאות, עולה כי בריכות הטבילה במקוואות המפוקחים ומתנהלים ע"פ הנחיות המתעדכנות של משרד הבריאות והמשרד לשירותי דת, הינם בטוחים לטבילה ואין חשש להידבקות בזמן הטבילה עצמה. עודף חיטוי הינו סכנה בפני עצמו ולכן יש להישמע להנחיות המדויקות של משרד הבריאות.
היועצות מדגישות כי לנשים בבידוד, נשים עם חום או שאינן מרגישות טוב – אסור להגיע למקווה ואסור להן לטבול וכי אם נוצר מצב שבו לא ניתן לטבול בעת הגעת זמן הטבילה כל דיני ההרחקות נשארים בעינם עד הטבילה.
על פי עיקרי ההנחיות בגילוי הדעת (מצורף), על הנשים להתארגן לטבילה גם בבית, לתאם את מועד ההגעה עם הבלנית ולמנוע התקהלות במקווה ובסביבתו. בנוסף יש לשטוף ידיים בסבון במשך 20 שניות לפני הטבילה ולאחריה. כמו כן מנחות יועצות ההלכה לנקוט במשנה זהירות ולא לגעת המשטחים בעת השהיה במקווה
יועצות ההלכה מחזקות את הנחיות משרד הבריאות והמשרד לשירותי דת לבלניות ואף קוראות לגיוס נשים שיעזרו בחיטוי בין טובלת לטובלת ובקביעת התורים למקווה. בנוסף קוראות יועצות ההלכה למועצות הדתיות למצוא בלניות חלופיות לאלו מעל גיל 60 או הנמצאות בקבוצת סיכון.
בנוסף, מדגישות כי טבילה בים בחופי ארץ ישראל ללא מציל כרוכה בסכנת טביעה וטבילה במעיינות מסוכנת אף היא מצד הידבקות בקורונה עקב אי פיקוח על המים.