ליל הסדר נמצא ממש מעבר לפינה, ולראשונה מאז פרוץ נגיף הקורונה, מסתמן שכלל בני המשפחה יוכלו לשבת יחד בשולחן החג שיכלול את האחים, הילדים והנכדים. לצד האיחוד המרגש, חשוב להקפיד על כללי הבטיחות לקראת חג הפסח, בכדי שכלל בני המשפחה לא יפגעו ויגיעו בריאים ושלמים לארוחת החג.
ניקיון וחומרי הניקוי
- בטרם תחילת העבודה עם חומרי הניקוי, יש להקפיד שחלל העבודה יהיה מאוורר.
- יש להרחיק את חומרי הניקוי מקרבתם של ילדים. במהלך העבודה ובאחסנה חשוב להקפיד על העמדת החומרים באריזתם המקורית ובמקומות גבוהים ונעולים.
- יש להימנע מערבוב חומרי ניקוי שונים, שעלולים לגרום לריאקציה כימית ולפליטת גזים רעילים.
- אין לרסס חומרי ניקוי בקרבת אש או מקום חום ויש להשתמש בחומרים המוגדרים לשימוש ביתי בלבד.
- יש להכיר את כלל סימני האזהרה המופיעים על אריזת המוצר כמו :חומרים רעילים ודליקים.
הוראות בטיחות בזמן ניקיון הפסח
- בזמן ניגוב שאריות הנוזלים מהרצפה, יש לנעול נעלים בכדי להימנע מהחלקה.
- אין להשאיר דליי מים או כלי ניקוי נוספים ללא השגחה באזור בו נמצאים תינוקות וילדים קטנים בסביבה.
- כאשר אנו נגשים לנקות את החלונות או התריסים בבית, עלינו להשתמש בסולמות תקניים בלבד. חשוב לזכור כי העלייה והירידה מהסולם תתבצע בשלוש נקודות אחיזה: 2 ידיים ורגל או 2 רגליים ויד.
- יש להימנע מביצוע מטלות בו זמנית ובלחץ של זמן שכן הדבר מגביר את הסיכוי לתאונה או פגיעה במרחב הביתי.
הגעלת כלים
ביצוע הכשרת הכלים, מלווה בעבודה בחום וכתוצאה מכך, קיים חשש לכוויות ושריפה,
בהתאם לכך:
- עבודת הכשרת הכלים תיעשה על ידי אנשים מעל גיל 18 בעבודת צוות ובהשגחה של עובד מנוסה.
- לפני שמדליקים אש ומתחילים בחימום המים להגעלה, יש לוודא שבסביבה אין חומרים דליקים ומסוכנים. העובדים יהיו מצוידים במגפיים וסינר שעשוי מחומר לא דליק, למען ביטחונם.
- יש לתחום בסימון ברור את אזור הגעלת הכלים למניעת כניסת אנשים לאזור הסכנה.
- ליד כל מיתקן לחימום מים, יש להציב מטף כיבוי תקין ולוודא כי כל העובדים המבצעים את הגעלת הכלים בקיאים במיקומו והפעלתו.
בישולים לקראת ערב החג
- כאשר חשים בריח האופייני של גז הבישול – יש לסגור מיד, את הברז הראשי המספק את הגז למיתקן, ולפתוח חלונות ודלתות כדי לאפשר אוורור טוב של החלל. יש לנסות לאתר את סיבת הדליפה בעזרת מי סבון. אם איתור הדליפה דורש מיומנות ואם נדרש תיקון – יש לקרוא לטכנאי מוסמך.
- יש להפנות את ידיות הסירים והמחבתות כך שלא יבלטו ממשטח הכיריים, כדי למנוע היתקלות בהם ובמיוחד כאשר נמצאים ילדים בסביבה העלולים להושיט את היד ולמשוך בידית.
- בעבודה עם סירים בעלי ידית מתכת וכן בהוצאת תבניות וסירים מהתנור יש להגן על הידיים ולהשתמש בכפפות הגנה מחום.
- בזמן פעולת טיגון בשמן, יש להשגיח היטב על המחבת או הסיר בכל זמן חימום השמן והטיגון.
- במצב בו כלי עם שמן על הגז נותר ללא השגחה ומתחמם יתר על המידה ולעלות באש בפתאומיות. אין להתיז מים על המחבת או הסיר. פעולה זו רק תגביר את הלהבה ותגרום לשריפה ולפגיעה באדם העומד שם. לכן, יש לכסות את כלי הטיגון בעזרת מכסה או מגבת לחה, כדי לחנוק את הלהבה.
- בתום מלאכת הבישולים, יש לוודא כי סביבת העבודה נקייה וכי לא נפלו על הרצפה שאריות מזון או נוזלי שמן שעלולים להוות מכשול ולסכן את בני הבית.
ד"ר מיקי וינקלר, מ"מ מנכ"ל המוסד לבטיחות וגיהות: "כמו כל אזרחי ישראל, גם אנחנו נרגשים לקראת ארוחת החג המשפחתית הראשונה שבה נוכל לחגוג עם כל בני המשפחה ללא שום הגבלה. יחד עם זאת, אנו קוראים לכלל ציבור החוגגים לשמור על כללי הבטיחות בזמן ההכנות. אנו מלאי תקווה כי נוכל לחגוג את ליל הסדר ללא מגבלות משמעותיות בצל נגיף הקורונה, אך חשוב לשמור על עצמנו ובני המשפחה גם בהכנות לקראת החג, על מנת שכולנו נשב ונחגוג יחדיו בריאים ושלמים".