הכנסת דנה בתנאי המחייה של חיילי המילואים: "אי אפשר לאשר צווי 8 כשהחיילים מתמודדים עם חוסרים בציוד בסיסי"

בדיון בוועדת החוץ והביטחון, חברי כנסת ונציגי צה"ל דנו על החוסרים בציוד ובתנאים הבסיסיים עבור חיילי המילואים. יו"ר הוועדה ח"כ יולי אדלשטיין: "אחריות כבדה מונחת עלינו לאשר צווים כשאין לחיילים תנאים הולמים." המילואימניקים דורשים שוויון בתנאים למול הכוחות הסדירים - "לכל הפחות".

חיילי מילואים לפני הכניסה הקרקעית ללבנון. צילום: דובר צה"ל

ועדת החוץ והביטחון של הכנסת בראשות ח"כ יולי אדלשטיין קיימה דיון מיוחד בתנאי המחייה והציוד שמקבלים חיילי המילואים שהוקפצו בצו 8 מאז תחילת המלחמה. הדיון נערך בעקבות תלונות רבות שהגיעו מצד חיילי המילואים על חוסרים בציוד ובתנאים בסיסיים, והביא את נבחרי הציבור ואת בכירי צה"ל לדיון נוקב על האחריות לשיפור המצב.

יו"ר הוועדה, ח"כ יולי אדלשטיין, הבהיר את חומרת העניין: "כאשר אישרנו את צווי 8 בתחילת המלחמה, הבנו שיש בלגאן. נתנו מרווח זמן כדי שהמערכת תתארגן. אבל כעת, כאשר התקבלו עשרות פניות על חוסרים בציוד ותנאים בלתי הולמים לחיילי המילואים, אנחנו לא יכולים להמשיך להתעלם מזה. יש לנו אחריות כבדה בוועדה לאשר צווים כשברור שיש חיילים שאין להם את הציוד שהם צריכים."

יו"ר הוועדה ח"כ יולי אדלשטיין. צילום: דוברות הכנסת, נועם מושקוביץ'

הדיון נערך בעקבות בקשתו של ח"כ משה טור פז, שהתריע כי מצבם של חיילי המילואים הוא בלתי נסבל. "אנחנו שולחים את חיילי המילואים למלחמה, לעיתים על חשבון חייהם האישיים, ויחד עם כל הקשיים שהם חווים, אנו מחויבים לדאוג לתנאים הבסיסיים שלהם," אמר טור פז. "מצב שבו חיילים נאלצים לישון בתנאים בלתי הולמים בשטח הוא פגיעה בערכים המוסריים שלנו."

ח"כ טור פז הוסיף בנימה אישית: "החיילים המילואימניקים עושים בדיוק את אותו התפקיד כמו הסדירים, ואין שום סיבה שהם יסבלו מתנאים נחותים יותר. דמם של חיילי המילואים לא פחות יקר."

חיילי המילואים התלוננו שהם נלחמים עם ציוד ישן; צה"ל: "אנחנו משתפרים"

- פרסומת -

רח"ט לוגיסטיקה, תא"ל מוטי מזרחי, הציג את עמדת צה"ל בדיון, כשהוא מדגיש את המאמצים שהצבא משקיע בשיפור התנאים לחיילי המילואים. "המציאות היא שאנחנו במלחמה ממושכת, והחיילים נלחמים בחזיתות רבות. אנחנו פועלים יום ולילה כדי לתת מענה לכולם, וכבר השקענו רבות בהסדרת מתחמי השהייה עם אוהלים ומבנים ניידים. אנחנו לומדים ומשתפרים כל הזמן, אבל יש כמות גדולה של מגויסים ולכן ישנם מקרים בהם לא כולם מקבלים מענה מושלם."

חיילי מילואים לפני הכניסה הקרקעית ללבנון. צילום: דובר צה"ל
צילום: דוברות הכנסת – נועם מושקוביץ'

לדברי מזרחי, צה"ל הרחיב את היערכותו לקראת החורף הקרוב והושקעו משאבים רבים במתן ציוד חורף ומזון לחיילים. עם זאת, הוא הודה כי ישנם עדיין חיילים שלא קיבלו את הציוד לו הם זקוקים, אך הבהיר כי כל פנייה מטופלת במהירות האפשרית.

במהלך הדיון, סיפר דוד, רס"פ במילואים, על התנאים בהם הוא וחבריו נאלצים להילחם. "הסמ"פ שלי היה הראשון להיכנס ללבנון, ואין שום הבדל בינינו לבין הכוחות הסדירים. למעשה, הרבה פעמים אנחנו מובילים את הלחימה. אבל אנחנו נלחמים עם אותו ציוד שהיה בשימוש כבר במלחמת לבנון הראשונה – קסדות ושכפ"צים ישנים. כשישנו בצו האחרון, היינו 45 חיילים בבית אחד של ההורים של המ"פ. הייתה שנה שלמה להתכונן, איך אפשר להסביר את זה?"

לדבריו של דוד, הציוד והנוחות הם לא פריבילגיה עבור החיילים: "כשאתה עם קסדה על הראש במשך ארבעה חודשים – זה כבר לא עניין של נוחות, זה צורך."

רח"ט לוגיסטיקה, תא"ל מוטי מזרחי בועדת החוץ והביטחון. צילום: דוברות הכנסת, נועם מושקוביץ'
ח"כ משה (קינלי) טור פז. צילום: דוברות הכנסת – נועם מושקוביץ'

בתום הדיון, יו"ר הוועדה, ח"כ יולי אדלשטיין, סיכם את הדברים והבהיר כי הוועדה תעקוב אחרי התקדמות הטיפול בחוסרים. הוא הציע כי הוועדה תקבל לידיה את התקנים הנדרשים ליחידות המתמרנות כדי להבין מה בדיוק מגיע לכל חייל, ולוודא שהפניות שמגיעות מקבלות מענה הולם. כמו כן, הוא קרא להשאיר לוועדה מספר טלפון ייעודי, אליו יוכלו חברי הכנסת להעביר את הפניות שהתקבלו מהשטח.

"נמשיך לעקוב אחרי הנושא, ואני מתכוון לקיים דיון מעקב נוסף בקרוב. נבדוק מה נעשה כדי לתקן את המצב ואיך נוכל לעזור לחיילים שמשרתים את המדינה בתנאים לא פשוטים," סיכם אדלשטיין.

הדיון העלה סוגיות חשובות באשר לאופן הטיפול בחיילי המילואים, ולמרות המאמצים של צה"ל לשפר את התנאים, נותרו עדיין פערים גדולים בין המציאות בשטח לבין התקנים הרצויים.