הבית הבטוח של העם היהודי? אלו השינויים במספר העולים לישראל מאז תחילת המלחמה

בדיון מיוחד בכנסת נחשפה ירידה של 19% במספר המתעניינים בעליה לישראל, אך הנתון הרשמי מסתיר נתונים מפתיעים דווקט על העלייה ממדינות המערב

פליטים אוקראינים עולים לישראל בעקבות המלחמה במזרח אירופה. צילום: דוברות אל על

ועדת העלייה, הקליטה והתפוצות של הכנסת קיימה היום דיון מיוחד שחשף נתונים מעודכנים על מגמות העלייה לישראל מאז פרוץ מלחמת חרבות ברזל. על פי הנתונים, מאז תחילת המלחמה נפתחו 30,763 תיקי עלייה מרחבי העולם, ירידה של 19% ביחס לשנה שעברה. הפערים בין המדינות השונות ניכרים, כאשר העלייה מרוסיה חווה ירידה חדה של 45% במספר תיקי העלייה שנפתחו, בעוד שבצרפת, בעקבות גלי האינטישמיות שהתגברו מאז ה-7 באוקטובר, נרשמה עלייה חדה של 342%, ובארה"ב עלייה של 60%.

ח"כ עודד פורר, יו"ר ועדת העלייה, הקליטה והתפוצות, מתח ביקורת חריפה על מדיניות הממשלה בנושא העלייה ואמר: "המדיניות הנוכחית, שמעדיפה לעודד עלייה ממדינות המערב ולהזניח את המדינות הפוסט-סובייטיות, אינה מקובלת עליי. יהודי שחי בסנט פטרבורג הוא לא פחות טוב מיהודי שחי בפאריז, ואין סיבה שיהיה פער כזה בטיפול." פורר הוסיף כי רבים מהעולים בשנה האחרונה מגיעים דווקא מרוסיה, אוקראינה ובלארוס, אך התהליך עבורם נמשך זמן רב מדי.

נתוני הדיון חשפו את האתגרים המערכתיים: בעוד שהליך העלייה ממדינות המערב נמשך כחודשיים בממוצע, במדינות בטיפול נתיב – כמו רוסיה ואוקראינה – זמן ההמתנה יכול להימשך עד שנה. סגן שר ראש הממשלה, ח"כ אבי מעוז, הצהיר בדיון כי "המשימה הראשונה שלנו היא קיצור התורים הממושכים בדרך לעלייה. אמנם התקדמנו בתחום הדיגיטציה, אך עדיין ישנם אתגרים שמאריכים את זמן ההמתנה, במיוחד במדינות הפוסט-סובייטיות."

במהלך הדיון הוצגו נתונים נוספים שהדגישו את השונות בין המדינות. בארה"ב נפתחו בשנה האחרונה 6,367 תיקי עלייה – עלייה מרשימה של 60%. בצרפת, שנמצאת בראש רשימת המדינות עם העלייה הגדולה ביותר, נפתחו 5,657 תיקים, המשקפים זינוק של 342%. מנגד, ברוסיה, שם נפתחו 13,203 תיקים, נרשמה ירידה של 45%.

- פרסומת -

ראש נתיב, שוהם אלון, הסביר את האתגרים הקיימים: "אנשים רבים מאוקראינה ורוסיה מתמהמהים בשל המלחמה בישראל, דבר שמקטין את הביקוש לתורים. למרות זאת, מעל ל-80% מקבלים את אשרת העלייה כבר לאחר הריאיון הראשון."

ח"כ פורר סיכם את הדיון בביקורת על הטיפול הממושך בעלייה ממדינות המזרח לעומת מדינות המערב, והודיע כי יפנה לשר החוץ בבקשה לתקן את המצב באמצעות שיפור מערך הקונסוליות במדינות השונות ותיאום טוב יותר עם משרדי הממשלה.