החיים יכולים לא פעם לתפוס אותנו לא מוכנים. סביר להניח שכשקמת הבוקר, ציפית לעוד יום שגרתי. למרבה הצער, התקפי חרדה לרוב יגיעו ללא כל התרעה. פתאום שוב אופפת אותנו אותה תחושה מוזרה והמחשבות המטרידות פתאום מציפות את המערכת. אם גם עבורך מדובר כל פעם מחדש בהפתעה שרק משאירה אותך לתהות מה מקור ההתקף ומדוע הוא פשוט הגיח משום מקום באמצע יום רגיל לחלוטין, זה הזמן להכיר את הסימנים ולהתחיל לנהל את המצב ביעילות. כאן, נסקור כמה נקודות שחשוב שנזכור לגבי התקפי החרדה.
כיצד נבחין בין מתח ובין התקפי חרדה?
גם אם זאת לא הפעם הראשונה שזה קורה לך, כנראה שייקח זמן מה עד שיתבהר לך שמדובר במצב שיש לנהל. אחרי הכול, כולנו מנהלים עומסים ומתחים רבים לאורך החיים. גם כשתחושת המחנק משתלטת, אנו עשויים לבטל אותה כמועקה מאורח החיים הקדחתני שלנו. עם זאת, ככל שהמצב מקשה על התפקוד היום-יומי שלך וכשהתסמינים חוזרים על עצמם באופן קבוע, כדאי להתחיל לבחון את האפשרויות שלך. אלו כמה מהתסמינים שכדאי לבחון מקרוב:
- תחושת מחנק או לחץ בחזה
- הזעה מוגברת
- רעידות
- תחושת אסון מתקרב
- אדמומיות בפנים
- התנשמויות כבדות או קוצר נשימה
- סחרחורת ותחושת חוסר התמצאות
לעתים קרובות, המתמודדים עם התקף חרדה עשויים להיות משוכנעים שהם עוברים התקף לב.
אז מה בעצם קורה?
התקפי חרדה, או בשמם הנוסף "התקפי פאניקה", עשויים לשבש את השגרה של הסובלים מהם בכל תחומי החיים. עם זאת, הבנה של מקור המצב עשויה להיות המפתח להתמודדות בריאה. חשוב שנזכור, הפחד הוא מנגנון בריא המהווה בסיס ראשוני ליצר ההישרדות של האדם. כאשר אנו נמצאים במצב סיכון ממשי והגוף שלנו מתחיל לייצר אנדורפינים ואדרנלין, היכולות הפיזיות שלנו מתעצמות והגוף כולו נכנס למצב הגנה. במקרים כמו אלו, יצר ההישרדות שלנו עשוי להציל את חיינו. בזמן שגרה, אמנם, תגובה זו הופכת לגורם משתק הבא לידי ביטוי בחוסר שקט, פגיעה בריכוז ובתסמינים הגופניים הבלתי נעימים שסקרנו קודם. ואכן, מה שעשוי לעבוד לטובתנו במהלך ניסיון שוד או אם הלכנו לאיבוד ביער, יכול לפגוע בנו בעוד יום שקט במשרד. לרוב, התקפי חרדה נמשכים בין שתיים לחמש דקות, במהלכן מגיע התקף החרדה לנקודת שיא ולאחריה, עשוי להיוותר אי שקט לאורך זמן מה.
כך ננהל את ההתקפים ביעילות
החדשות הטובות הן שעם הליווי והסיוע הנכונים, ניתן לנהל את המצב ביעילות. טיפול קוגניטיבי התנהגותי נחשב כיום לאחד מהאפיקים היעילים ביותר להתמודדות מיטיבה עם חרדות. בין אם מדובר בטראומה, בהפרעת חרדה או אפילו במצב זמני הדורש ממך כלים חדשים, הכול מתחיל במטפל הנכון. בקוגנטיקה, המרכז הישראלי לטיפול קוגניטיבי התנהגותי ממתין לך צוות מומחים של פסיכולוגים ופסיכיאטרים שיבנו עבורך תוכנית טיפול מותאמת אישית. הפעילות במרכז דוגלת בטיפול ממוקד, ישיר, ענייני ומבוסס מחקרים. כדי להתחיל בתהליך, כל שעליך לעשות הוא ליצור קשר.