במסגרת החלטת ממשלה 429, להמשך העלאת יהודי אתיופיה, הבוקר הגיע לסיומו בהצלחה השלב הראשון. על פי המתווה שגיבשה שרת העלייה והקליטה, ואושר כבר באוקטובר 2020, עד תחילת השנה יגיעו לארץ כ-2,000 עולים הממתינים עשרות שנים לעליה לארץ ונמצאים בינתיים במחנות מעבר.
שרת העלייה והקליטה פנינה תמנו שטה: "יצאתי למסע בן שבוע ימים, כדי לנסות לגשר על פער של עשרות שנים של אלפים משארית יהודי אתיופיה שנותרו מאחור אחרי מבצע שלמה והחלטות ממשלה נוספות. ממתינים שמבקשים לעלות מחד כדי להגשים את חלום ישראל וירושלים ומנגד מבקשים דבר בסיסי להתאחד עם בני ובנות משפותיהם.
לא פשוט, מורכב ומטלטל היה עבורי לראות רבים מקהילת הממתינים שחיים בתת תזונה, בדלות וקושי רב. חיים פשוטו כמשמעו בהמתנה! לא פשוט לקבל שיחות טלפון מאימהות מבוגרות מאוד, שמבקשות בתחינה להעלות את ילדיהן שנותרו מאחור אותם לא ראו שנים רבות וסורבו עד עתה לעלות. לעתים מדובר בבן אחד או שניים כאשר יתר המשפחה והילדים כאן בארץ.
אני אופטימית! אני מאמינה! בנו כחברה שנעשה הכול ונפתור במהרה את הסוגיה הכל כך כואבת, אנושית שנמשכת יותר מידי שנים.
אני רואה במבצע הזה "צור ישראל" את אחד המעשים הטובים ביותר והחלטת הממשלה הטובה ביותר שעשתה ממשלת האחדות. רגע שמעל המחלוקות והוויכוחים, רגע של הצלת חיים, של אנשים, ובעיקר רגע של חובה לאומית שמזכירה לנו מי אנחנו כעם שזכה לחזור הביתה אחרי אלפי שנות גלות. עם ישראל חי!"
רה"מ בנימין נתניהו: "אני לא זוכר שהתרגשתי כך כבר הרבה שנים, ממראה ציוני כל כך מזוקק, שמבטא את כל המשמעות שלנו. רעייתי שרה ואני עמדנו שם עם דמעות בעיניים במעמד קבלת הפנים, כשרואים את העולים, אחינו יהודי אתיופיה יורדים מהמטוס עם סלים – כמו שאנחנו זוכרים, כמו שאני זוכר מילדותי – יורדים, נוגעים בקרקע, ארץ ישראל. האמא מנשקת את האדמה ונושאת תינוקת שקוראים לה ירושלים, ועוד תינוקת שקוראים לה אסתר. אסתר וירושלים, באות לירושלים – זו המהות של הסיפור היהודי, זו המהות של הסיפור הציוני.
לכן, אנחנו, אחינו ואחיותינו היקרים, עולי אתיופיה, אנחנו כל כך נרגשים לקבל אתכם כאן, ברוכים הבאים לארץ ישראל, ברוכים הבאים למדינת ישראל.
אתם הגעתם בטיסה ישירה מגונדר – הורים וילדים. ראיתי תמונות שלכם מחזיקים תמונות של קרובים שלכם כאן בארץ, שאתם מייחלים לראותם, והם מייחלים לראותכם – ועכשיו בא האיחוד המשפחתי הנפלא הזה. אתם המתנתם זמן רב להתגשמות החלום, והיום הוא מתגשם".
עוד הוסיף רה"מ נתניהו: "במגעים שאני מקיים, יחד עם המטה לביטחון לאומי, עם ממשלת סודאן, מגעים לנורמליזציה ושלום, אני ביקשתי לאפשר לבני המשפחות להגיע לאתרים בסודאן, ששם נספו יקיריהם. אנחנו מתקדמים במהלכים הללו.
שר הביטחון, בני גנץ: "אנחנו מממשים היום את החזון הציוני במובנו הטהור ביותר – קיבוץ גלויות. אתם, שעומדים בשעריה של הארץ הזו, נושאים על גבכם מסורת נפלאה של אלפי שנים, וזו חובתה של מדינת ישראל לדאוג לכם לקליטה מיטבית ולהזדמנות שווה להתחיל כאן את חייכם החדשים. למרות המגיפה המשתוללת, חשוב מאוד שהגעתם לכאן עכשיו ושנפיק את הלקחים מהקליטה בעבר."
גנץ הוסיף: "בשבועות האחרונים קיימתי הערכת מצב ביטחונית בנוגע לסכנות כתוצאה מהמצב בצפון אתיופיה והשלכותיו לבני הפלאשמורה הנוספים שממתינים שם לעליה לישראל. נבחן כיצד ניתן להאיץ את העלאתם של כל הממתינים, ובמידת הצורך, נדע גם לפנות אותם לאזור מבטחים".
יו"ר הסוכנות היהודית יצחק (בוז'י) הרצוג: "זהו רגע מרגש מאוד לראות מטוס ראשון עמוס עולים חדשים במבצע הנוכחי של העלייה מאתיופיה "צור ישראל". בהמשך יעלו כל ה-2000 עולות ועולים ברכבת אווירית, ויתאחדו בארץ עם בני משפחותיהם שממתינים שנים להגעתם. משפחות שלמות מייחלות ומתפללות לרגע הזה במשך שנים ארוכות ביושבם במחנות המעבר באדיס אבבה וגונדר שבאתיופיה וכך גם קרוביהם בישראל. אני מברך את שרת העלייה והקליטה, פנינה תמנו-שטה, הסוגרת מעגל מרגש בהובלתה את המטוס הראשון.
הסוכנות היהודית ביחד עם משרדי העלייה והקליטה והפנים נערכים במשך שבועות, הן בישראל והן על אדמת אתיופיה, לרגע הזה כדי להוציא לפועל את מבצע "צור ישראל", כפי שקבעה החלטת הממשלה באוקטובר האחרון וכעת אנחנו רואים זאת מתממש אל מול עינינו."
נחיתת העולים הבוקר בנמל התעופה בן גוריון מהווה יריית הפתיחה לעלייתם של שאר הממתינים לעליה לארץ. במקביל, כל העת ממשיכים משרד העלייה והקליטה והסוכנות היהודית לפעול בקרב קהילת הממתינים באתיופיה, לרבות היבטים רפואיים, בין היתר באמצעות ליווי רפואי ותוכנית הזנה יומיומית לילדים ולנשים הרות ומיניקות.
העולים ייכנסו לבידוד בהתאם לנוהל הגעת עולים מרחבי העולם ולאחר מכן יתאחדו עם בני משפחותיהם הממתינים להם בישראל. במשרד העלייה והקליטה ובסוכנות היהודית נערכו לקליטתם בתום הבידוד במרכזי קליטה ברחבי הארץ.
מקום המדינה עלו ארצה 3.3 מיליון עולים חדשים על ידי ממשלת ישראל ובסיוע הסוכנות היהודית כ-95 אלף עולים מאתיופיה. באמצע שנות ה-80 הגיעו במבצע משה כ-8,000 עולים דרך סודאן. במבצע שלמה שנערך ב-1991 הגיעו ברכבת אווירית כ-14 אלף עולים. בקיץ 2013 סיימה הסוכנות היהודית להוביל את מבצע כנפי יונה שבמסגרתו הגיעו כ-7,000 עולים מאתיופיה.