כתב: אדיר קינן, מנכ"ל כח נדל"ן התחדשות עירונית
רעידת האדמה בטורקיה בעוצמה 7.8 בסולם ריכטר שהתרחשה הלילה במרחק 484 ק"מ מישראל וגבתה עד עתה את חייהם של יותר מ-500 בני אדם, אלפי פצועים ומאות מבנים ובנייני מגורים שקרסו בטורקיה ובצפון סוריה, היא רק תזכורת כואבת וקשה למה שעלול לקרות כאן אצלנו בישראל ביום שהאדמה תתעורר בנקודה קצת יותר קרובה אלינו, לאורך השבור הסורי-אפריקני שעובר לאורך כביש 90 ותווי הירדן, מקרית שמונה, טבריה ובית שאן ועד הערבה ואילת.
בישראל התקבלה כבר בשנת 2005 החלטה של ממשלת ישראל לקדם את תוכנית תמ"א 38 במטרה לקדם חיזוק מבנים ישנים, ובהמשך, בשנת 2010 נכנס גם תיקון 2 לחוק המאפשר לקדם תוכניות התחדשות עירונית גם במסגרת פינוי בינוי.
יחד עם זאת, על אף שמדי שנה מאושרים לא מעט פרויקטים של התחדשות בישראל, יש שיגידו שלא מספיק – והדבר בולט במיוחד באיזורי הפריפריה, שם גם מספר המבנים הישנים ושאינם מתוחזקים כראוי גבוה במיוחד, וגם קרבתם לקו השבר הגיאולוגי הסורי-אפריקני וגם לאיזור הספר המועדים למתקפות טילים בעיתות חירום (חלק מרכזי בתוכנית התמ"א הוא בניית ממ"דים בדירות ישנות; א"ק).
הבעיה המרכזית היא שבעוד באיזורי הביקוש של תל אביב, גוש דן וירושלים פרויקטים הופכים לכדאיים בתוספת לא גדולה, יחסית, של יחידות דיור, כך שהרשויות מוכנות לקבל ולאשר אותן תחת דרישות שונות, הרי שבאזורים שהביקוש אליהם נמוך יותר ומחירי הקרקע נמוכים גם הם – גם אישור התוכנית במכפיל גבוה מאוד יתקשה להפוך את הפרויקט לכדאיי, וזה מבלי שציינו את הקושי בשיווק מאסה גדולה של דירות באיזורים אלו.
אם ממשלת ישראל, בדגש על משרד הבינוי והשיכון והשר יצחק גולדקנופף ימשיכו לעשות עוד מאותו דבר ולא ידחפו את הבנייה וההתחדשות העירונית בפריפריה אז רעידת האדמה בטורקיה תהיה רק הקדימון למה שיחכה לנו בצפת, חצור הגלילית ובית שאן.
הפתרון המרכזי לקידום התחדשות עירונית ולמניעת המראות שאנו רואים כעת בטורקיה, כאן אצלנו בישראל, הוא יצירת תמריצים כספיים ליזמים שיוכלו לפצות על הפער הדרוש ליצירת כדאיות, ובנוסף דרישה מרמ"י לאשר מסירת קרקע משלימה ליזמים, בסמוך למתחם המתוכנון להתחדשות עירונית או במקום אחר, באופן שיאפשר בניית יותר דירות ללא העמסה בלתי אפשרית על התשתיות העירוניות הקיימות – דבר שגם יסייע במענה לבעיית הדיור ולחוסר בהיצע מספיק של דירות.