80 שנה אחרי נפילת גרמניה הנאצית בישראל נותרו חיים 120,507 שורדי שואה בלבד

בין ניצולי השואה החיים בארץ כיום: לוחמים לשעבר, פליטים, נפגעי התנכלות אנטישמית ויהודים ממדינות ערב. ממוצע הגיל: 87, התקציב השנתי לטיפול: מעל 5 מיליארד ש"ח. הרשות לזכויות ניצולי השואה: "זו חובתנו ההיסטורית והמוסרית".

לרגל יום הזיכרון לשואה ולגבורה תשפ"ה, מפרסמת הרשות לזכויות ניצולי השואה במשרד ראש הממשלה נתונים עדכניים על מצבם של שורדי השואה החיים כיום בישראל. מהדוח עולה כי נכון להיום חיים בארץ 120,507 שורדי שואה, פליטי שואה ונפגעי התנכלות אנטישמית – רובם מבוגרים מאוד, רבים מהם במצב בריאותי רגיש, וכולם מהווים עדות חיה ואחרונה לאחת התקופות האפלות ביותר שידע העם היהודי.

נושא יום הזיכרון השנה הוא "ממעמקים: כאב השחרור והצמיחה", והוא עומד בסימן מלאות 80 שנה לסיום מלחמת העולם השנייה ולכניעת גרמניה הנאצית. לצד האבל על הקורבנות, מדגיש הנושא את ההתמודדות האישית והלאומית עם חייהם של השורדים לאחר השחרור – מי שבחרו לבנות מחדש, להקים משפחות ולתרום לבניין מדינת ישראל בתחומי החינוך, התרבות, הכלכלה והחברה.

מבין הקבוצות המוכרות על ידי הרשות, 40,756 מוגדרים כשורדי שואה. חלקם מקבלים קצבאות ישירות מגרמניה, אחרים מתוגמלים על ידי המדינה בהתאם להכרה בנכותם. קבוצה גדולה נוספת היא זו של פליטי השואה – 43,114 איש ואישה, מרביתם עולים מברית המועצות לשעבר שהגיעו לישראל בעיקר בשנות התשעים. קבוצה שלישית כוללת 36,637 נפגעי אנטישמיות, בהם יהודים ממדינות ערב כמו עיראק, מרוקו ואלג'יריה, שסבלו מהתנכלויות תחת משטרים פרו-נאציים בתקופת המלחמה.

לצד שלוש הקבוצות הגדולות, נותרו רק 125 נכי מלחמה בנאצים – גברים ונשים שלחמו בשורות בעלות הברית או הפרטיזנים ונפגעו בגופם. רבים מהם בני יותר מ־95, חלקם אף מעל גיל 100. הם מקבלים תגמול חודשי בהתאם למצבם הרפואי.

- פרסומת -

ממוצע הגיל של כלל שורדי השואה עומד על 87. כ־73 אחוז מהם נמצאים בשנות השמונים לחייהם, כרבע בשנות התשעים, ומעל 1,200 מהם עברו את גיל 100. המבוגרת ביותר היא אישה בת 113 שעלתה מברית המועצות. הנשים מהוות רוב משמעותי בקרב השורדים – 61 אחוז – ושיעורן עולה ככל שהגיל מתקדם. בקרב אלה שעברו את גיל 100, כ־70 אחוז הן נשים.

גם בשנת 2025 הצטרפו שלושה שורדים חדשים שעלו לישראל ממדינות ברה"מ לשעבר. הם מתגוררים כיום באשקלון, בת ים וראשון לציון. נכון לשנה זו, הערים עם הריכוז הגבוה ביותר של שורדים הן חיפה (8,118), ירושלים (7,677), תל אביב (6,426), אשדוד (6,144), נתניה (6,026) ובאר שבע (5,058).

תקציב הרשות בשנת 2024 עמד על כ־5.3 מיליארד ש"ח, מהם כ־3.9 מיליארד ש"ח שולמו כתגמולים ומענקים וכ־1.4 מיליארד ש"ח הוקצו להטבות נוספות – מימון שעות סיעוד, תרופות שבסל, טיפולים ואביזרים רפואיים, ליווי רגשי, הבראה ועוד.

אורי מקלב, סגן השר הממונה על הרשות לזכויות ניצולי השואה, מסר: "כל אחד ואחת משורדי השואה הוא עולם ומלואו – סיפור חיים של תקומה והתמודדות. חובתנו היא ללוות אותם אישית, לתת מענה הוליסטי ולשמור על כבודם בכל דרך".

רונית רוזין, מנהלת הרשות, הוסיפה כי "לאורך כל השנה אנו עומדים לצידם של השורדים. גם לאחר 80 שנה, אנו למדים על עוצמת הרוח של האנשים שבחרו, למרות הכול, להמשיך, לבנות ולהאמין. נמשיך לפעול למענם – בזכותם, עבורם, ובשמם".