שני רבנים מיוחסים יתחרו בחודשים הקרובים על תפקיד הרב הראשי הספרדי למודיעין. התמודדות העשויה לעורר לראשונה מזה זמן רב מחלוקת פנימית משמעותית בין מנהיגי מפלגת ש"ס.
מנחם בנטוב ועמיעד טאוב 20/09/2007
ביום חמישי שעבר אישר ראש הממשלה אהוד אולמרט תקנה חדשה שעוסקת בדרך בחירתם של רבני ערים: "תקנה 6613 – "תקנות שירותי הדת היהודיים (בחירת רבני עיר) התשס"ז-2007". תקנה זו מבטלת את קודמתה שנחתמה ופורסמה בשנת 1974.
עם פרסום התקנה החדשה, נפתחה הדרך לפתרון בעיה שנוצרה עם איחוד הרשויות מודיעין ומכבים-רעות לפני כשלוש שנים. בנושא זה הביא האיחוד לבנין הרבנות העירונית במודיעין ליצירת טריו של שלושה רבני עיר. אחד אשכנזי (הרב לאו) ושניים ספרדים (הרבנים צ'קוטאי ואלחרר). כל הניסיונות עד כה להגיע לפתרון שיעמוד במבחן החוק, ושמשמעו צמצום ההרכב החדש לשני רבנים בלבד, לא צלחו.
עפ"י התקנה החדשה יש להיכנס להליך של בחירה פנימית בין הרבנים בני אותה העדה. בהליך הבחירה יוכלו ליטול חלק רק הרבנים המכהנים אותה העת ברשות המאוחדת. הליך הבחירה הפנימי יערך בתוך 6 חודשים ממועד פרסום התקנה.
בנוסף נקבעו בתקנות דרכים והליכים לביצוע הבחירות. כך, יש להקים "ועדת בחירות" של חמישה ובה: שופט או דיין- שימונה על ידי השר. נציג השר מקרב עובדי משרדו. נציג הרשות המקומית. נציג המועצה הדתית. כמשקיף ימונה היועמ"ש של הרשות הארצית לשרותי דת שבמשרד ראש הממשלה.
כן, תוקם "האסיפה הבוחרת". במודיעין, שמספר תושביה בין 50 אלף ל-100 אלף איש, תכלול האסיפה הבוחרת 24 איש עפ"י החלוקה הבאה: רבע מהם (6) ימונו על ידי מועצת הרשות המקומית. רבע נוסף (6) ימונו בידי המועצה הדתית. חצי (12) ימונו על ידי נציגים מבתי הכנסת בעיר.
המשמעות העיקרית במודיעין של כניסתה לתוקף של תקנה 6613 היא כי בתוך חצי שנה יהיו רשמית בעיר שני רבני עיר בלבד. אחד אשכנזי- הרב לאו, והשני ספרדי שעתה יש להיכנס להליך בחירתו. ומה יהיה על הרב שכהונתו תופסק? אל דאגה, עפ"י אותן התקנות הוא לא ייקרא עוד רב העיר מודיעין-מכבים-רעות, אולם ימשיך לכהן כרב, עובד המועצה הדתית או הרשות המקומית. ובשפה לא משפטית: שני רבנים יהיו רבני העיר המאוחדת מודיעין-מכבים-רעות, ומי שלא ייבחר ייקרא רב מודיעין, או רב מכבים-רעות, לפי הנבחר.
וזו תמונת המצב המקומית נכון לעכשיו:
הרב האשכנזי, לאו. נותר על כיסאו וימשיך להחזיק במשרתו. הוא, מחוץ למשחק הבחירות. הרב הספרדי אלחרר: יאלץ לעמוד לבחירה מחודשת במסגרת ההליך שנקבע. לרב אלחרר יש הכי הרבה מה להפסיד, שכן אם לא ייבחר מעמדו כרב העיר מודיעין, ייפגע. הרב הספרדי יעקב צ'קוטאי, שימש עד האיחוד כרב הישוב מכבים-רעות, והצטרף אחריו, לבנין הרבנות העירונית כרב שלישי. הוא עשוי להיות המרוויח העיקרי שכן מעמדו ישתפר אם ייבחר.
קצת פרשנות
ועדת הבחירות, כאמור, מורכבת מנציגי הרשות, נציגי המועצה הדתית ונציגי בתי הכנסת. לאור העובדה שבמודיעין לא קיימת מועצה דתית, עוברת ככל הנראה ההכרעה למשרדו של השר יצחק כהן במשרד ראש הממשלה, האחראי על שרותי הדת. למרות שצפוי להתקיים הליך בחירות שגרתי, סביר להניח כי "כוחות פוליטיים בליגת העל" ישפיעו על טיבו של הנבחר, לאור היות השר הממנה בכיר בש"ס.
כוחות רבים עומדים מאחורי המועמדים, כוחות שהשפעתם רחבה הרבה מעבר לגבולותיה של העיר מודיעין-מכבים-רעות. כך, הרב אלחרר, שייך לזרם החרדי ומוכר כגיסו של אריה דרעי. זה עשוי להפעיל את כוחותיו בקרב תומכיו הפוליטיים ולא רק, כדי לסייע לגיסו. מצד שני מציג הרב צ'קוטאי נדוניה פוליטית נכבדת משלו לאור נישואיו עם הרבנית רבקה צ'קוטאי, בתו של הרב עובדיה יוסף, שהכתיר בשנת 1999 דווקא את אלי ישי למנהיג ש"ס.
מפגש הכוחות הנוכחי במודיעין לא יהיה הראשון וכנראה גם לא האחרון בו ימצאו עצמם שני מנהיגי ש"ס המיתולוגיים האחד מול השני.
כזכור בשנת 1999 החליף אלי ישי (שכיהן עד שנת 1990 כעוזרו של שר הפנים אריה דרעי) את דרעי בתפקיד מנהיג ש'"ס, לאחר פרישתו של זה האחרון מהפוליטיקה לאור הרשעתו בפלילים. החלפה שלא מנעה שליטה אבסולוטית במפלגה מצדו של ישי. מאז ועד היום מחולקת ש"ס לשני מחנות : מחנה דרעי ומחנה ישי.
מקורבים לש"ס אמרו היום (ד') כי ייתכן ודרעי שיש המצהירים כי הוא עושה את דרכו חזרה לפוליטיקה על ידי התמודדות צפויה לראשות העיר ירושלים, ירצה להפוך את הבחירות במודיעין לאבן בוחן לכוחו הפוליטי מול מי שהוא חשב שהוא רק מפקיד בידיו את המלוכה וגילה לאחר השחרור מהכלא שנותר אפילו ללא האתונות.
מה שברור הוא כי במידה ויחליט הרב עובדיה יוסף לתמוך באחד מהמועמדים באופן רשמי יקבלו כולם כולל דרעי את ההחלטה. אך בש"ס מעריכים כי דווקא בשל נישואיה של בתו מרגלית לרב צ'קוטאי לא יתמוך הרב עובדיה באף אחד מהצדדים באופן פומבי.
נציגי הרשות המקומית:
לאור העובדה כי מרבית תושביה הדתיים של מודיעין משתייכים למגזר הדתי לאומי נראה כי קיים יתרון די משמעותי לרב צ'קוטאי חובש הכיפה הסרוגה, המשויך למגזר הדתי לאומי, לעומת הרב אלחרר המשתייך למגזר החרדי. גורמים במועצה טוענים כי גם היותו של הרב צ'קוטאי "בוגר צבא" לא יכולה להזיק לו, בלשון המעטה.
מעניין לראות כיצד יצביע חבר המועצה מטעם ש"ס, דנינו. ע"פי הלכת ש"ס, או עפ"י הלכת אופוזיציונר לספקטור, שתי הלכות שעשויות להיות הפוכות לחלוטין זו לזו.
נציגי בתי הכנסת:
גורמים דתיים בעיר מעריכים כי פה מצוי יתרונו הגדול של הרב אלחרר. עצם היותו של הרב אלחרר הרב הספרדי הראשון והוותיק בעיר וזה שייסד מספר מערכי שיעורים רוחניים בבתי הכנסת הספרדיים, אמורה לסייע לו בקרב הגבאים שלא ירצו לפגוע בכבודו.
מערכת בחירות שגרתית הכוללת שלטי חוצות, קמפיינים, עצומות, פעילים וחלוקות פליירים לא תהיה פה. מתח, סלבריטאים, פוליטיקה והרבה עבודת בחישה מאחורי הקלעים בטוח שכן.