מינוי הרמטכ"ל | דרישה משר הביטחון: 'החלפה לבדה לא מספיקה, דרוש שינוי יסודי בצה"ל'

ח"כים וארגונים בפנייה לשר הביטחון לקראת מינוי הרמטכ"ל: "מבקשים שההליך יהיה שונה מהנהוג במקרים אחרים בעבר"

צילום: מעיין טואף, לע"מ

לקראת ראיונות המועמדים לרמטכ"ל פונים מספר חברי כנסת וארגונים לשר הביטחון עם רשימה של סוגיות שאותם יש לבדוק בטרם המינוי החדש. "החלפת רמטכ"ל לבדה לא תספיק אם היא לא תביא לשינוי בחשיבה הצבאית ובתיקון ליקויי העומק שהתגלו במערכת הביטחון"

שורה של ארגונים וחברי כנסת מהימין פנו במכתב לשר ישראל כ"ץ בדרישה לנצל את בחירת הרמטכ"ל החדש כדי לערוך שינוי מעמיק בצה"ל. במכתב, שאותו מקדם ח"כ עמית הלוי, נכתב כי החלפת הרמטכ"ל לבדה אינה מספקת ולכן יש להתייחס ביסודיות לבחירת המועמד, ואף לפתוח את הבחירה למועמדים נוספים במידת הצורך. כמו כן הם מציעים כי עם מיניו הרמטכ"ל החדש, יוקם גם צוות אזרחי שילווה את גיבוש התוכנית ואת מימושה.

צילום: דובר צה"ל

בפתח המכתב לשר הביטחון נכתב, "נוכח התפטרותו של הרמטכ"ל הרצי הלוי וההיערכות למינוי רמטכ"ל חדש, אנו ראשי ארגונים וחברי הכנסת מבקשים כי במסגרת בחינת המועמדים יידרש כל מועמד להציג בכתב את התייחסותו לסוגיות מרכזיות בביטחון הלאומי של ישראל. מה דורש תיקון ומהן הצעותיו לתיקון, כולל אבני דרך ולוח זמנים לביצוע. הכישלון המערכתי של ה-7.10 מחייב אותנו כנציגי הציבור להתייחסות שונה לחלוטין למינויים בכירים, בדיוק כפי שהבעת בדבריך האחרונים לרמטכ"ל הנוכחי בנושא זה. החלפת רמטכ"ל לבדה לא תספיק אם היא לא תביא לשינוי בחשיבה הצבאית ובתיקון ליקויי העומק שהתגלו במערכת הביטחון".

בהמשך המכתב מונים הכותבים מספר סוגיות בהם צריך המועמד לעמוד. "לכן אנו מבקשים שההליך יהיה שונה מהנהוג במקרים אחרים בעבר, וכל מועמד יתייחס ביסודיות לסוגיות שלהלן עד שיימצא המועמד הראוי, גם אם יתברר שיש צורך לחפש מועמדים נוספים: 1. הכשרה – האם ואיזו רפורמה נדרשת, החל בהכשרות חיילים ועד להכשרת מפקדים בכירים בחילות השונים? אלו דוקטרינות צבאיות יש לפתח ולהטמיע? 2. בניין הכוח – מהו השינוי הדרוש בבניין הכח? בכל ההיבטים שלו – ציוד, מילואים, אימונים, מלאים".

שר הביטחון ישראל כץ עם ראש הממשלה נתניהו, הרמטכ"ל הרצי הלוי וראש השב"כ רונן בר. צילום: מעיין טואף, לע"מ
- פרסומת -

"3. יחסי דרג צבאי ודרג מדיני – מהם השינויים הדרושים בנהלים על מנת לוודא שמקבלי ההחלטות בדרג הנבחר, יוכלו לקבל את ההחלטות בדרך האופטימלית, כגון: שקיפות לחומר, עדכונים, גיוון בעמדות. 4. המטכ"ל ומבנה צה"ל – האם ואיזה שינויים צריך לעשות במטה הכללי: במבנה, באיוש, בהגדרת התפקידים ובתהליכי העבודה? מהם השינויים הדרושים במבנה צה"ל בכללותו כדי לייעל את הליכי קבלת ההחלטות בעת חרום ובשגרה! 5. הרמה האופרטיבית – מה השינוי הדרוש כדי לוודא יכולת אופרטיבית מקסימלית בכל הגזרות?" נכתב במכתב.

"כמובן ישנן סוגיות נוספות לשיקולך והחלטתך", נכתב לקראת סוף המכתב. לדברי הכותבים, "אנו מציעים שטרום המינוי תשובות המועמדים יפורסמו לציבור בכפוף לשיקולי צנזורה. התשובות במלואן, יובאו לדיון פומבי (ובמידת הצורך בחלקו חסוי) בוועדת החוץ והביטחון. עם מינוי הרמטכ"ל יוקם צוות אזרחי שילווה את גיבוש התוכנית, ואת מימושה על ידי הרמטכ"ל הנבחר. כמו כן, בנסיבות מיוחדות אלו, אנו מציעים כי תשונה החלטת הממשלה מספר 2252, ורמטכ"ל זה ימונה לשנה אחת בלבד, עם אפשרות הארכה לשנתיים או שלוש נוספות".

אלוף פיקוד צפון אורי גורדין
הרמטכ״ל הרצי הלוי עם אלוף פיקוד צפון אורי גורדין. צילום: דובר צה"ל

כאמור, על המכתב חתומים שורה של חברי כנסת וארגונים מהימין. מטעם חברי הכנסת חתמו: עמית הלוי, חנוך מיליבצקי, דן אילוז, אריאל קלנר, יצחק קרויזר, אוהד טל, ניסים ואטורי, לימור סון הר מלך, אלמוג כהן, שמחה רוטמן, מיכל וולדיגר, משה פסל, צביקה פוגל וכן וח"כ גלית דיסטל. מטעם הארגונים חתמו על המכתב, יהושע שני מטעם פורום הגבורה, אל"מ חזי נחמה מפורום המפקדים ולוחמים במילואים, חנה גיאת מפורום אמהות הלוחמים, ד"ר חנה קטן מפורום נשות תקומה, הילה ברוך לילאן מפורום שמות גבול וכן שפרה צור אריה מפורום עוטף ישראל.

יו"ר פורום הגבורה, יהושע שני אומר: "אנו דורשים ממך להפעיל את מלוא שיקול הדעת וכובד הראש למינוי מפקד חדש לצבא ההגנה לישראל. מדינת ישראל וצבא ההגנה לישראל זקוקים בעת הזאת למפקדים התקפיים שיחתרו להכרעה ולהשגת מטרות המלחמה בנחישות איתנה. אנו מצפים לראות שינוי בשטח – גם של הדרג הצבאי וגם של התנהלות המלחמה והחתירה לניצחון. זאת החובה שלכם כלפי יקירינו שנפלו ומסרו את נפשם עבור מטרות המלחמה ועבור אזרחי מדינת ישראל כולה".