תושב צעיר מאור יהודה, עמית אוזן, יזם בחודשים האחרונים פרויקט קהילתי שערב ראש השנה קרם עור וגידים ויצא לדרך: פרויקט "הארון הקהילתי" שישמש את תושבי העיר שזקוקים לבגדים. הפרויקט התאפשר כתוצאה משיתוף פעולה של אוזן עם מחלקות העירייה השונות, וכעת הוא מוצב בסמטה ליד רחוב לו סקלאר (בקרבת המוקד העירוני ואגף ההכנסות).
"לפני כמה חודשים, אי שם בין חילופי העונות של הגל הראשון והגל השני של הקורונה כשחזרתי לבית הורי באור יהודה, ראיתי אדם מרים חולצה מהרצפה. הסיטואציה הזו הספיקה לי להבין שזה לא צודק והחלטתי לנסות לשנות את זה", מספר אוזן. "חשבתי לעצמי מה אם היה פשוט ארון בגדים שיעמוד ברחוב ויאפשר לכל מי שזקוק לבגדים, לגשת ולקחת. ללא בירוקטריה או רישום מראש, שיהיה נגיש 24/7 וללא עלות".
אוזן מציין כי במסגרת הפרויקט, הוא החליט לצאת למחקר אישי, לקרוא על הנושא ולבצע עשרות שיחות. "עשיתי סקר עם למעלה מ-500 משתתפים כדי לדייק עוד יותר את הפיתרון", הוא מוסיף. "בעיקר גיליתי גם שהפתרונות שישנם כיום למסירת בגדים אינם פותרים עד הסוף את בעיית הבושה ואי הנעימות, מה שלפעמים עלול למנוע מאותו אדם לבקש את הנדבה. כמובן יש לציין כי הפתרונות שישנם כיום שימושיים ועושים חסד רב. אני מציע דרך נוספת שתצטרף למערך הרחב – דרך חדשה למסור בגדים".
מיזם הארון הקהילתי נולד כדי להתמודד עם תחושת הבושה שמלווה אנשים שזקוקים לכך. "המיזם נועד כדי לצמצם את המתווך באמצע, לשמור על מקסימום דיסקרטיות ופרטיות, לאפשר לכל אחד ואחת לגשת לארון בכל זמן נתון", מוסיף אוזן. "לקחת את מה שזקוק לו ללא שום עלות והזדהות. בסיום התהליך מצאתי שיש היתכנות לארון הקהילתי וניתן להוציאו לפועל. את הבגדים בארון יתרמו תושבי העיר, יגיעו בזמנם וימסרו את הבגדים לשימוש חוזר, ישר לארון. ללא מתווך, ישירות למי שזקוק. בנוסף, על מנת להעצים את הקהילתיות והשיתופיות, ישנם פתקים בארון. מוסרי ואוספי הבגדים יוכלו לכתוב פתק, להודות ולברך אחד את משנהו. ממש לייצר שיח אינטימי ועדיין לשמור אותו אנונימי".
אוזן פעל כך שהארון יהיה מחולק לפי תאים, מידות ומגדר על מנת להקל בחלוקה ובאיסוף הבגדים – "ממש כמו בבית, דבר שישמור על כבודם של כל מי שזקוק". עוד מוסיף הפעיל החברתי מאור יהודה כי "ההחלטה להקים את הארון דווקא בעיר בה גדלתי לא מקרי. בעיני מדובר בחוב מוסרי לעיר. הקורונה לא הקלה על העיר והחלטתי להחזיר לה. צדקתי בהחלטה והעיר גם ידעה לפתוח את דלתיה, חיבקה ואימצה את הרעיון והביעה תמיכה בכל שלב עד להשקתו כעת. כאן ההזדמנות לומר תודה ענקית לעיריית אור יהודה על התמיכה במיזם, ולגופים הכפופים בכל הסיוע בדרך – מחלקת הנוער ב'נפגשים' ומרכז קזז לצעירים. הסימבליות ניצחה והטיימינג יצא שזה יוצא לכבוד בואה של השנה החדשה. זו המתנה שלי לעיר, לחג, לשנה".
במסגרת שיתוף הפעולה עם מחלקת הנוער ב"נפגשים" מרכזים קהילתיים, הוחלט כי בני הנוער יהיו שותפים לתפעול הפרויקט. תלמידי בית הספר ברנקו וייס ידאגו לשמור על הסדר, הארגון והנראות של הארון לאורך השנה במסגרת פרויקט כיתתי של התוכניות להתפתחות אישית ומעורבות חברתית, ובכך למעשה יאפשרו גישה יעילה ונוחה לאלו שיעשו שימוש בארון.
ראש עיריית אור יהודה, ליאת שוחט, מציינת: "כשנחשפתי ליוזמה המדהימה של עמית אוזן, זה רק חידד לי עוד יותר את הערבות ההדדית שאנו יודעים שקיימת באור יהודה, ובמיוחד עכשיו בולטת הנתינה והעזרה לאלו שזקוקים לכך. היוזמה של עמית, תושב צעיר מהעיר, מחממת את הלב ומגיעה בטיימינג הכי נכון מבחינתנו. דאגנו לכך שמחלקות העירייה השונות יתגייסו לטובת הפרויקט ואין לי ספק שהוא יהפוך למודל לחיקוי לערים נוספות".