האם זה אומר שכל מי שנפגע ממעשה לינץ' במסגרת ההתפרעויות ייחשב כנפגע איבה?
הקביעה תלויה קודם כל בהכרה של ביטוח לאומי בהתאם לחוק תגמולים לנפגעי פעולות איבה. הנפגע מגיש תביעה לביטוח הלאומי וזה מעביר התביעה לאישור של משרד הבטחון. על פי החוק, נפגע איבה הוא מי שנפגע ממעשה אלימות הנובע מהסכסוך הישראלי-ערבי שמטרו העיקרית נועדה לפגוע באדם בשל השתייכות למוצא לאומי-אתני.
האם זה נכון ליהודים וגם לערבים?
מי שנפגע למשל אגב ביצוע לינץ' בהם על רקע לאומני, בין אם יהודים ובין אם ערבים, זכאים להכרה כנפגעי פעולות איבה והביטוח הלאומי מטפל בהם.
ישנם סייגים?
כן, כמובן שהחוק אינו מכיר במי שנפגע שעה שפעל למען קידום מטרותיו של ארגון אויב או בשליחותו.
מהי משמעות הכרה?
המשמעות היא כי נפגע איבה כתוצאה ממעשי פורענות, יהיה זכאי לכל הזכויות של נפגע איבה מפעולת טרור כמו ירי טילים למשל. החוק מתייחס לפגיעה ישירה מפעולת איבה של כוחות אויב, או פגיעה שנגרמה בעקבות פעולת איבה או בהקשר אליה, כמו למשל בעת ריצה לממ"ד.
האם ההכרה כוללת גם טיפולים רפואיים ופגיעה נפשית?
זה נכון בכל הנוגע לצרכי טיפולים רפואיים ופיצויים למשפחות. חשוב לציין כי גם אדם הסובל מחרדה "בעקבות פעולות איבה או בהקשר אליה" נכלל בהגדרת החוק. בנפגעי חרדה נכללים בני אדם שכתוצאה מפעולת האיבה החלו לסבול מתחים, לחץ, היסטריה, הסתגרות, דופק מהיר, בכי פתאומי, רעידות בחלקי הגוף השונים, כאבים בחזה, סחרחורות, הקאות ובחילות.
איך מוגשת התביעה?
כבר במהלך הטיפול הרפואי יש להגיש תביעה לתגמול על גבי טופס "הודעה על פגיעה בפעולת איבה ותביעת תגמול לטיפול רפואי". נפגע בפעולת איבה שאינו כשיר לעבודה ולא משולם לו שכר או פיצוי, זכאי בתקופה זו לתגמול המכונה "תגמול טיפול רפואי".
היכן ניתן לקבל הטיפול הרפואי?
טיפול רפואי ניתן לקבל בבתי החולים הממשלתיים ובקופות החולים, על סמך אישור המוסד לביטוח לאומי שהפגיעה הוכרה כפגיעת איבה ועל סמך התחייבות כספית של המוסד. הנפגע זכאי גם לקבל עזרה ראשונה ממד"א ומכל רופא או מוסד רפואי הסמוכים למקום הפגיעה.
נוסף על הסיוע הנפשי הניתן על ידי עובדי השיקום, נכים המתקשים בתפקודם היומיומי זכאים במקרים מסוימים למימון טיפול נפשי על ידי פסיכולוג. כאן המקום לציין כי במקרים של פגיעות חרדה יתכן מצב בו הסימנים מתגלים רק בשלב מאוחר. לכן נפגעי חרדה יכולים להגיש תביעה לקבלת פיצויים גם אם עבר זמן מיום הפגיעה.
האם ישנם מספר שלבים בהליך?
כן. בעת הגשת תביעת נכות למוסד לביטוח לאומי ישנם שני שלבים.
בשלב ראשון על נפגע להגיש למוסד לביטוח לאומי "תביעה להכרה". כאן תבחן השאלה האם הפגיעה ממנה סובל אכן קרתה כתוצאה מפעילות איבה.
בשלב השני ייקבע שיעור הפגיעה או אחוזי הנכות, על סמך בדיקה של ועדה רפואית. בסמכותה של הוועדה לקבוע את דרגת נכותו לתקופה זמנית או קבועה. ניתן לערער על החלטת הוועדה בתוך חודשיים בפני הוועדה הרפואית העליונה.
האם ישנו שיעור נכות מינימאלי לצורך קבלת תגמולים?
כן. לתגמולי נכות חד פעמית או חודשית, זכאים נכים שוועדה רפואית קבעה להם דרגת נכות זמנית או קבועה בשיעור של 10% ומעלה. דרגת נכות פחותה מ- 10% אינה מזכה בתגמול. אם כי במקרים מסוימים ניתנים תשלומים מיוחדים לנכים ללא הכנסה. 10% עד 19% נכות מזכים במענק חד פעמי (המענק עבור 19% נכות עומד נכון להיום על סך של 192,259.45 ₪) 20% נכות ומעלה מקנה קצבה חודשית (הקצבה עבור 100% נכות עומדת נכון להיום על סך של 4,937.74 ₪). יצוין כי בשונה מהפיצוי לנפגעי עבודה שנגזר מהשכר כאן הפיצוי הוא אחיד.
ישנם סוגים שונים של תגמולים?
נכה הזכאי, עקב אותו מאורע, לתגמול נכות לפי חוק התגמולים לנפגעי פעולות איבה, וזכאי בנוסף לאחד התגמולים הבאים: נכות כללית, תגמול ממשרד האוצר, פיצויים לפי חוק הנזיקין האזרחיים או עבור פגיעת איבה שהיא גם תאונת עבודה, אך באשר לתשלום הוא צריך לבחור האם לקבל התגמול בגין איבה או התגמול האחר לו הוא זכאי. דהיינו, לא יכול לקבל את שניהם.
לצד פיצוי כספי ישנן זכויות נוספות?
המענקים וההטבות יכולים לכלול בין היתר השתתפות בתשלום ביטוח בריאות, הוצאות טלפון (כולל רכישה), סיוע בדיור, מענק לביגוד, מענק לרגל נישואים או כניסה לדירה, מענק קירור/חימום, ציוד עזר רפואי, טיפול שיניים, סיוע ברכישת רכב, מענק שנתי לרכישת ציוד ביתי, מימון יציאה לחמי מרפא, מענק לידה, הנחה בשכר דירה, החזר מס קניה ומע"מ על מכשירי חשמל ועוד.
הכותב, עו"ד לינדנברג עוסק בתביעות בגין נזקי גוף, תביעות נגד הביטוח הלאומי ומשרד הביטחון