
האירוע הטרגי שאירע הבוקר, בו גבר בן 50 נטרף למוות על ידי כריש מול חופי חדרה, הוא אירוע חריג ומטריד במיוחד בנוף הישראלי. במשך שנים נחשבו חופי ישראל לבטוחים יחסית בכל הקשור למפגשים עם טורפי הים, אך התקיפה האחרונה מזכירה לנו שהמציאות יכולה להיות שונה ומפתיעה.
אך מה אומרים הנתונים? עד כמה נפוצים אירועים מסוג זה בעולם, והאם באמת יש לנו סיבה ממשית לפחד מכרישים, או שהחרדה מהיצור הימי הזה מוגזמת?

הכרישים תוקפים – אבל נדיר מאוד שזה נגמר במוות
בניגוד לתדמית המאיימת שיש לכרישים בתרבות הפופולרית ובסרטי האימה, הנתונים מצביעים על כך שמפגשים אלימים עם כרישים הם תופעה נדירה ביותר. על פי הדו"ח העדכני של ארגון ISAF (International Shark Attack File), המסכם אירועי תקיפות כרישים בעולם, בשנת 2024 תועדו 47 תקיפות בלבד – המספר הנמוך ביותר מזה כשלושה עשורים. מתוכן, ארבע הסתיימו במוות. הממוצע העולמי בשנים האחרונות עומד על כ-70 תקיפות בשנה, מתוכן בין 4 ל-10 קטלניות.
גאווין ניילור, מנהל התוכנית למחקר הכרישים במוזיאון הטבע של פלורידה, מסביר כי "רוב התקיפות אינן נובעות מתוקפנות מכוונת של הכרישים. למעשה, ברוב המקרים מדובר בטעויות בזיהוי: הכריש חושב שמדובר בדג או בטרף טבעי אחר, במיוחד במים עכורים או בתנאים של תאורה נמוכה."
איפה נמצא הסיכון הגבוה ביותר?
אם נבחן את המפה הגלובלית, נראה שאזורי סיכון משמעותיים נמצאים בפלורידה שבארה"ב, באוסטרליה, בדרום אפריקה ובאי לה-ריוניון שבאוקיינוס ההודי. על פי נתוני ISAF, ארצות הברית מובילה בכמות התקיפות השנתיות, ופלורידה עומדת בראש הרשימה. בשנת 2024 נרשמו בפלורידה 14 מתוך 28 התקיפות בארה"ב כולה. המחוז המוכר ביותר במדינה הוא מחוז וולוסיה, המכונה "בירת התקיפות העולמית".

אוסטרליה, המפורסמת בחופים היפים שלה, מדווחת על כ-10 תקיפות כרישים בשנה בממוצע, ובדרום אפריקה המספרים עומדים על 5 עד 7 תקיפות בשנה, בעיקר סביב אזור קייפטאון.
בישראל, מנגד, תועדו מקרים ספורים בלבד של תקיפות לאורך עשרות שנים. האירוע בחדרה חריג במיוחד, ומעורר שאלות לגבי השינויים האפשריים בדפוסי התנהגות הכרישים מול חופי הארץ.
מה לעשות אם פגשתם כריש בים?
למרות הנדירות היחסית של מפגש מסוכן, תמיד טוב להיות מוכנים למקרה הגרוע ביותר. מומחי ISAF מספקים כמה המלצות חשובות להתנהלות נכונה במפגש עם כריש:
ראשית, חשוב מאוד לשמור על רוגע. תנועות פתאומיות יכולות למשוך את תשומת ליבו של הכריש. במידה וזיהיתם כריש בקרבתכם, נסו להתרחק באיטיות אל החוף, כשאתם שומרים על קשר עין מתמיד עם הכריש. הסיבה לכך היא שכרישים רבים נרתעים מיצורים שמפגינים תשומת לב מודעת, והם נוטים לתקוף מטרות שאינן ערניות.

במידה והכריש מתקרב בצורה אגרסיבית יותר, הגנה פעילה עשויה להיות חיונית. במקרה כזה, המומחים ממליצים לכוון מכות חזקות לאזורים הרגישים של הכריש – העיניים, הזימים והאף. אזורים אלה הם בעלי רגישות גבוהה במיוחד, ומכות חזקות יכולות להרחיק את הכריש או להרתיע אותו מספיק כדי להרוויח זמן יקר לבריחה.
מומלץ גם להשתמש בכל חפץ שבידיכם, כגון סנפירים, מצלמה או כל כלי אחר, כדי ליצור מרחק ולהרתיע את הטורף.
כיצד אפשר להקטין את הסיכון מראש?
לצד תגובה נכונה בשעת סכנה, ישנן מספר פעולות שיכולות להקטין מראש את הסיכון להיתקל בכריש מלכתחילה. מומלץ לשחות תמיד בקבוצות ולא לבד, משום שכרישים נוטים פחות לתקוף קבוצה של בני אדם. מומלץ גם להימנע משחייה בשעות הבוקר המוקדמות או בשעות הערב, שבהן כרישים נוטים להיות פעילים במיוחד.
בנוסף, כדאי להימנע מכניסה למים באזורים שבהם מתקיימת פעילות דיג, מכיוון שפיתיונות ודגים מושכים אליהם כרישים באופן טבעי. עוד המלצה היא להימנע מלבישת תכשיטים נוצצים בזמן שחייה בים, שכן אלו עלולים למשוך את תשומת ליבם של הכרישים ולהידמות בעיניהם לקשקשי דגים.
חוקרים מדגישים: "למרות הפחד, אין צורך להיכנס לפאניקה"
בעקבות הדיווחים על האדם שננשך על ידי כריש בחדרה, הדס גן-פרקל – מנהלת המחלקה לניהול סביבתי בעמותת אקואושן אמרה כי "המקרה המצער שאירע בחדרה מחדד את הצורך הדחוף בניהול והסדרה של אתר התקבצות הכרישים. דווקא כעת חשוב להבהיר לציבור ולמקבלי ההחלטות כי מדובר באירוע נדיר, שניתן היה למנוע באמצעות ניהול מוסדר ואחראי של המתחם והפעילות בו. יש להדגיש – האשמה אינה בכרישים, בעלי חיים מרתקים ונחוצים למערכת האקולוגית והנמצאים בסכנת הכחדה, אלא בהיעדר מסגרת ברורה שתבטיח קיום פעילות בטוחה ומכבדת לצד הטבע. זהו הזמן לקדם תיירות אקולוגית מבוקרת, שתגן גם על הציבור וגם על הכרישים, ותשמר את האיזון הרגיש שבין האדם לסביבה הימית".
יחד עם זאת, הפרופסור סטיבן קאג'ורה, מומחה לכרישים באוניברסיטת פלורידה אטלנטיק, הדגיש בעבר: "הסיכון להיהרג על ידי כריש נמוך משמעותית מהסיכון להיפגע בתאונת דרכים או אפילו מפגיעת ברק." הוא מוסיף: "כרישים אינם מחפשים בני אדם כטרף. רוב התקיפות הן טעויות אומללות בזיהוי, ובמרבית המקרים הכריש יתרחק לאחר שיבין שמדובר בטרף לא מוכר."
בסופו של דבר, למרות האירוע המזעזע בחדרה, חשוב לשמור על פרופורציות. הסיכון הכללי להתקף על ידי כריש הוא נמוך ביותר. עם זאת, מודעות נכונה להתנהגות נכונה במים יכולה להציל חיים, וכדאי לזכור את כללי הזהירות ולשחות בחוכמה ובזהירות – במיוחד בחופים שבהם ידועה נוכחות של כרישים.
האירוע האחרון הוא תזכורת חשובה לכך שהים אמנם נפלא ויפהפה, אך טומן בחובו גם סכנות – וכמו תמיד, ערנות ומודעות הן הכלים הטובים ביותר כדי ליהנות ממנו בבטחה.