צה"ל החל בהצטיידות במערכות "רוֹאָה יוֹרָה", תוצרת רפא"ל, עבור זירת יהודה ושומרון – לראשונה מאז פיתוחן. מדובר במערכות מתקדמות המשלבות מגדל תצפית ומערכת ירי נשלטת מרחוק, המיועדות לזהות איומים ולסכל חדירות מחבלים. על פי חשיפת הכתב הצבאי של גלי צה"ל, דורון קדוש, ההחלטה להציב את המערכות התקבלה למרות תפקודן הבעייתי במהלך מתקפת ה-7 באוקטובר בעוטף עזה.
מהן מערכות "רוֹאָה יוֹרָה"?
מערכת "רוֹאָה יוֹרָה" נמצאת בשירות צה"ל מאז 2008 ומוצבת כיום בגבול עזה בלבד. המערכת מאפשרת לתצפיתניות לזהות איומים בזמן אמת ולבצע ירי מבוקר לעבר מטרות מתקרבות, תוך הפחתת סיכון לכוחות בשטח. עם זאת, במהלך מתקפת ה-7 באוקטובר, רובן המוחלט של המערכות נוטרלו בתחילת המתקפה על ידי רחפני תקיפה של חמאס. רק מערכות בודדות נותרו פעילות ותרמו לבלימת חלק מהמחבלים, אך הכשלים בטיפול ההגנתי עוררו ביקורת רבה.
מענה לאיומים ביהודה ושומרון
לפי התוכנית החדשה, המערכות יוצבו בנקודות אסטרטגיות ביהודה ושומרון – כולל כניסות ליישובים ועמדות שולטות. הפריסה, שתיעשה בשלבים, תתחיל במוקדים המוגדרים כמאוימים ביותר, מתוך מטרה לשפר את יכולות ההגנה בזירה המורכבת.
המערכות יהוו נדבך מרכזי במאמץ למנוע פיגועי חדירה ופשיטה על יישובים ישראליים. מי שיתפעל את המערכות הן תצפיתניות יחידת האיסוף 636 של אוגדת איו"ש, שיקבלו הכשרה מיוחדת לירי מבוקר במקרה הצורך.
ההחלטה לפרוס את המערכות ביהודה ושומרון התקבלה לאחר בחינה מקיפה של ביצועי המערכות באירועי ה-7 באוקטובר. גורמים בצה"ל מציינים כי במסגרת הפקת הלקחים שופרו יכולות ההגנה של המערכות מפני איומים כמו רחפנים, ושודרגו מערכי ההפעלה שלהן. עם זאת, המבקרים טוענים כי על צה"ל להמשיך ולהתמקד בשילוב מערכות נוספות כדי להתמודד עם איומים טכנולוגיים מתקדמים.
שילוב טכנולוגיה בזירות מורכבות
על פי חשיפתו של דורון קדוש, המערכות עבור יהודה ושומרון כבר נמצאות בשלבי ייצור, וצפויות להיכנס לשימוש מבצעי בחודשים הקרובים. בצה"ל מתכוונים להרחיב את הפריסה עם הזמן, במקביל לשדרוג המערכות שכבר מוצבות בגזרת עזה.
המעבר לשימוש במערכות "רוֹאָה יוֹרָה" ביהודה ושומרון מסמן, אולי, את החזרה של גורמים בכירים בצה"ל להסתמך על טכנולוגיות במאמץ להגן על יישובים – במקום בלוחמים וחיילי מילואים ובעיקר, במקום הרתעה וחיסול יכולות הטרור עוד לפני שיצאו לפעילות.