ישראל וסודן סיכמו: הסכם שלום עד סוף השנה

צילום: שלומ אמסלם, לע"מ

שר החוץ אלי כהן קיים היום (חמישי) ביקור מדיני בחרטום בירת סודאן, במטרה לקדם את חתימת הסכם השלום בין המדינות השנה.

במהלך הביקור, אשר קיבל את ברכת ארצות הברית, סיכמו הצדדים את נוסח ההסכם. טקס החתימה צפוי להתקיים לאחר העברת השלטון בסודאן לממשלה אזרחית שתוקם במסגרת תהליך המעבר המתנהל במדינה.

סודאן לחמה בעבר לצד מדינות ערב במלחמת העצמאות ובמלחמת ששת הימים, סייעה בהעברת נשק לחמאס ונערכה בה ועידת חרטום של הליגה הערבית שקבעה את שלושת הלאווים: לא להכרה בישראל, לא למשא ומתן עם ישראל ולא לשלום עם ישראל.

במהלך הביקור נפגש שר החוץ כהן עם נשיא מועצת המעבר הגנרל עבד אל-פתח אל בורהאן, ועם הצמרת המדינית במדינה.

- פרסומת -

על פי התוכנית יתקיים טקס החתימה על הסכם השלום בעוד מספר חודשים, לאחר כינון ממשלה אזרחית שתוקם במסגרת תהליך המעבר המתנהל במדינה.

חד עם השר כהן השתתפו בביקור גם מנכ"ל משרד החוץ רונן לוי, סמנכ"ל אפריקה במשרד החוץ שרון בר-לי, ראשת מש"ב (סוכנות הסיוע הלאומית של ישראל במשרד החוץ) עינת שלאין והיועץ המשפטי של משרד החוץ ד"ר טל בקר.

במשרד החוץ אומרים כי "שר החוץ כהן קידם את הסכם השלום עם סודאן עם ארה"ב ודן בנושא עם מזכיר המדינה בלינקן והיועץ לביטחון לאומי סאליבן שנתנו את ברכתם והבטיחו את הירתמותם להשלמת התהליך".

בדיונים בין המשלחות העלה שר החוץ את הרצון הישראלי לסייע במאמצי הפיתוח של סודאן לטובת העם הסודאני במגוון תחומים אזרחיים בהם בטחון מזון, ניהול משאבי מים, חקלאות ועוד. שר החוץ כהן הציג בפני מארחיו תוכנית סיוע של משרד החוץ לסודאן אשר תתמקד בפרויקטים ובבניית יכולות בתחומי סיוע הומניטרי, טיהור מים ורפואה ציבורית

"הביקור היום בסודן מניח את היסודות להסכם שלום היסטורי עם מדינה ערבית ומוסלמית אסטרטגית. הסכם השלום בין ישראל לסודן יקדם את היציבות האזורית ויתרום לביטחון הלאומי של מדינת ישראל", אמר השר כהן במסיבת עיתונאים שכינס עם שובו.

הוא הוסיף כי "חתימת הסכם השלום תפתח פתח לכינון יחסים עם מדינות נוספות ביבשת אפריקה וחיזוק הקשרים הקיימים עם מדינות היבשת. הקשר של מדינות אפריקה עם ישראל הוא אינטרס משותף לנו ולמדינות היבשת. ישראל היא שותפה משמעותית, זה שנים רבות, בתהליכי הפיתוח במדינות אלו ובהתמודדות עם השלכות שינויי האקלים והאתגרים הכלכליים באפריקה".

לדבריו, "חרטום בירת סודאן מוכרת בישראל כמקום בו החליטו מדינות ערב על שלושת הלאווים ההיסטוריים: לא לשלום עם ישראל, לא למשא ומתן עם ישראל ולא להכרה בישראל. אנחנו בונים עם הסודאנים מציאות חדשה בה שלושת הלאוים, יהפכו לשלושת הכנים: כן למשא ומתן בין ישראל לסודאן, כן להכרה בישראל וכן לשלום בין המדינות ובין העמים"