השירות הצבאי טומן בחובו שלל התמודדויות שעלולות להציף קשיים רבים אצל חלק מהחיילים. קשיים שקשורים לתנאי השירות כמו ריחוק מהבית, תפקיד קשה או תפקיד לא רצוי, קשיים פיסיים ועוד, כאשר אצל חיילים מסוימים הלחצים, העומסים והקשיים גורמים להתפתחות של דיכאון.
מה זה דיכאון צבאי
בחיים אנשים מתמודדים עם צמתים משמעותיים רבים כאשר אחד מהם זה המעבר מהאזרחות לחיים הצבאיים שזה מעבר לא פשוט בעיקר כאשר מדובר על צעירים שעד לפני רגע חגגו במסיבות, הלכו לבית הספר, בילו בחוף הים, טסו לחוץ לארץ ונהנו מהחיים הטובים ומהחופש. הם נכנסים למסגרת בה יש חוקים מאוד נוקשים, מגבלות, אומרים להם מתי לישון ולאכול, מה לעשות בכל רגע, הם נמצאים עם נערים נוספים לעיתים נוצרים קשרים וחברויות ולעיתים נוצרים קונפליקטים וקשיים, וכל אלו יכולים להוביל להתפתחות אישית, צמיחה וגדילה אצל רבים אך אצל חלק אחר המצב הזה מעורר משהו פנימי שגורם לדיכאון שיכול להיות אפילו דיכאון חמור.
מה משפיע על האפשרות להתפתחות דיכאון צבאי
גורמים אישיותיים הם בין הגורמים המשפיעים על הסיכוי להתפתחות של דיכאון. זה יכול להיות חייל שמגיע עם גישה של פרפקציוניזם שלא תמיד אפשרי למימוש בצבא, למשל לא מצליח להתקבל ליחידה שרצה או קורס שרצה או שהתקבל אבל לא סיים את המסלול מה שעלול לגרום לו תסכול ולפתח משקעים רבים שיכולים להוביל לדיכאון. בנוסף חיילים אשר לא מקבלים תמיכה טובה ומספקת מהבית, חיילים אשר חווים קשיים חברתיים ועוד עלולים לגרום לחיילים להתמודד עם סבל נפשי לא פשוט.
כיצד ניתן להתמודד עם דיכאון צבאי
בעבר המערכת הצבאית התמודדה בצורה לא מספיק טובה עם נושא דיכאון בקרב חיילים ולא פעלה מספיק, אך בשנים האחרונות המערכת מבינה את החשיבות בזיהוי מוקדם של דיכאון בקרב חיילים וטיפול במצב הנפשי של חיילים כחלק מנושא של מניעת התאבדות בקרב חיילים בצבא. הצבא מעמיד לרשות החיילים אפשרות לפנות לקצינת ת"ש או לקב"ן אך לעיתים זה לא מספיק אז יכולים חיילים לפנות לטיפול פסיכולוגי או פסיכיאטרי. חשוב שהורים ישימו לב להתנהגות הילד שלהם ויתערבו במידת הצורך ויסייעו לו לקבל את הטיפול והתמיכה הראויים. למידע נוסף היכנסו לאתר צמתים >> https://www.tzmatimforlife.com/